Bluffakturor – en lägesrapport

2 oktober, 2013 Av av Carl-Olov Holmström

Idag på morgonen berättade man på radio om hur företag och privatpersoner blir uppringda av personer som tidigare har lurat dem att installera ”stygg programvara” och lovar att hjälpa dem att få tillbaka förlorade pengar. I verkligheten handlar det om att lura dem en gång till! En av de drabbade var en Alzheimersjuk person som blivit av med 12 000 kr (vill jag minnas).

En god nyhet är att RPS har avsatt 3 miljoner för att börja bygga upp ett nationellt centrum för samordning av kampen mot bluffakturor, telefonbedrägerier och annat elände. Jag har just talat med avdelningens chef och han gjorde ett mycket gott intryck. Avdelningen skall framförallt arbeta med att underlätta och samordna de olika polismyndigheternas arbete i dessa frågor så att alla kan arbeta mer effektivt. Vi önskar dem verkligen lycka till!

PS.
Man kan verkligen undra över regeringens prioriteringar. Man slutar ta betalat för polisbevakningen av matcher ordnade av de stora fotbollsaktiebolagen vilket motsvarar ett värde av drygt 20 miljoner medan man lägger, via Rikspolisstyrelsen, i sammanhanget futtiga 3 miljoner på att bekämpa alla typer av bedrägerier, storleksordningen 130 000 st/år.
DS.