Nätverkslunch september 2013 – Polis, knark och rally

2 oktober, 2013 Av av Carl-Olov Holmström

2013-09-30 12.51.37 Nätverkslunch 2013-09-30

I måndags, 30/9, hade 56 personer samlats för att luncha, ungås och lyssna på intressant information.

Först ut att presenterade sig och sitt angelägna uppdrag var arbetsförmedlingens personal med ansvar för att få nyanlända i arbete. (Inflyttare från andra länder har under många år räddat Sverige och Herrljunga från att bli allt för glesbefolkat och på tok för gammalt. Herrljunga hade t.ex. bara haft 8 600 invånare idag om vi inte hade haft  inflödet utifrån. Det viktiga är att den som kommer hit så snabbt som möjligt kommer i arbete, helst så kvalificerat som möjligt.)

Därefter berättade Miriam Walfridsson, boende i Herrljunga kommun, om hennes och Ramona Karlssons framgångar i Sveriges högsta rallydivision. Just nu ligger de tvåa (efter en bil som också har hämtat sin kartläsare från Herrljunga) men man behöver få in fler sponsorer för att få pengar till sista starten och därmed säkra silverplatsen totalt i år. Vill du vara med och bidra så ta en titt på deras hemsida http://www.ramonarallying.com (eller ring Miriam på 070-245 88 12) och se om detta är något för dig/ditt företag.

Ingvar Karelius, Polisen, var vår huvudtalare och han berättade om läget vad gäller brott i kommunen. Han började med att informera om knark och droger. De goda nyheterna är att Herrljunga har mindre problem än många kommuner runt omkring. De dåliga nyheterna är att våra problem har ökat rejält under innevarande år. Förra året hade vi 6 anmälda knarkbrott (vill jag minnas), hittills i år 18 stycken. Nu har polisen precis tagit två unga personer som hade knark hemma (och dessutom försökt sälja det på Facebook). Åtta av de 18 brotten kunde man koppla till dessa två ynglingar. Men, det är fortfarande en ökning jämfört med förra året!

När det gällde brott mot företag så pekade Karelius på att alla företag, inte minst de som har dyra varor, bör se till att dessa inte befinner sig nära dörrar och andra utlastningsställen. Tjuvarna vet att de bara har några minuter på sig så de angriper helst företag där mycket värdefullt finns lätttillgängligt.

I Västra Götaland har det bildats en grupp som jobbar med att stävja stöld av drivmedel. När det gäller lastbilar uppmuntrar man till att använda bevakade parkeringar. När det gäller skogsmaskiner och liknande tipsade Ingvar om att undvika att ha för mycket diesel i tanken när man lämnar arbetsplatsen, framför allt på fredag eftermiddag.

Slutligen berättade Stefan Mikulic, hotellchef på Herrljunga Hotell  & Konferens, att man planerar att ha en invigningsfest den 9:e oktober. Alla företagare är välkomna men Stefan vill ha anmälan senast 4/10. Vill du veta exakt vad som gäller och vilka som är inbjudna så hör med Stefan på telefon 070-415 17 13!

2013-09-30 12.51.48 Nätverkslunch 2013-09-30

2013-09-30 12.52.07 Nätverkslunch 2013-09-30