Vancouver bestämde sig – blev bäst i världen

29 november, 2013 Av av Carl-Olov Holmström

vancouver_skyline-wallpaper-1920x10802

 

Västsvenska handelskammaren har varit Vancouver för ta reda på hur man lyckades med arbetet att bli ”den stad i världen där livskvaliteten är högst”. På ett medlemsmöte presenterade Sandra Zätterström vad man lärt sig:

”Vancouver satte upp ett mål som alla aktörer arbetade mot oavsett vem som hade den politiska makten. Det fanns en gemensam strategi med tydliga mätpunkter av i vilken utsträckning de närmat sig målet. Deras budskap till oss västsvenskar var: Självklart har resan varit svår. Givetvis har vi stött på motstånd. Det ingår i processen. Ni kan också göra den här resan om ni bestämmer er.”

På samma sätt som Vancouver lyckades förändra sin stad på 20 år kan vi förändra vår kommun. På samma sätt som de lyckades fatta beslut över blockgränserna, beslut som höll under alla 20 åren, så kan Herrljunga fatta beslut om att utvecklas och växa. MEN, det behövs breda beslut över blockgränserna som håller oberoende av vem som styr! (Länk till artikeln.)

PS:
Vancouvers framgångsrecept (inte nödvändigtvis Herrljungas) är:
– I centrala delar finns många så kallade podiumhus. I gatuplan har husen lokaler som är anpassade till affärsverksamhet. Dessa sticker ut som ett podium som resten av byggnaden vilar på. Först ett steg in från gatan skjuter byggnaderna i höjden. I den högre delen av husen finns kontor och bostäder på de övre våningarna.
– Vancouver har arbetat med medborgardialog i hög utsträckning.
– Vancouver har prioriterat stadens trafikslag. Gående och cyklister har högsta prioritet