Var föds flest Gaseller?

9 december, 2013 Av av Carl-Olov Holmström

DI Gasell 2013 logga

Vad är en Gasell och varför är de viktiga?

Dagens Industri utser varje år ett antal Gasell-företag i Sveriges olika regioner. För några veckor  sedan (DI 2013-11-27) var det Västra Götalands tur att få sina Gaseller utpekade. Kraven för att bli Gasell är följande:

 • en omsättning som överstiger 10 Mkr
 • minst tio anställda
 • minst fördubblat sin omsättning, om man jämför det första och det senaste räkenskapsåret
 • ökat sin omsättning varje år de senaste tre åren
 • ett samlat rörelseresultat för de fyra räkenskapsåren som är positivt
 • i allt väsentligt vuxit organiskt, inte genom förvärv eller fusioner
 • sunda finanser.

Tack vare att Dagens Industri står  bakom gasellutnämningarna så har företagsgasellerna fått mycket uppmärksamhet. Även om betydelsen av Gaseller är omtvistad, vissa menar t.ex. att de nästan ensamma står för hela tillväxten i arbetstillfällen medan andra menar att lönsamhet är klart viktigare än tillväxt, så kan ingen ifrågasätta att DI:S gasellutnämningar tillsammans med Svensk Näringslivs kommunrankning är två av de mest uppmärksammade ”företagstävlingarna” vi har i Sverige just nu.

Var föds det flest Gaseller?

När nu gasellutnämningarna får så mycket uppmärksamhet kan det vara spännande och intressant att studera var det föds flest Gaseller. Räknar vi bara antal Gaseller rakt av så är svaret självklart Göteborg med 59 Gaseller följt av Borås med 15. MEN, det är klart att en kommun med över 500 000 invånare har fler Gaseller än en på drygt 100 000. Rimligare är då att räkna ut hur många Gaseller som respektive kommun har i relation till invånarantalet (här har vi valt antal Gaseller per 100 000 invånare). På samma sätt kan vi beräkna hur många Gaseller som fötts i respektive delregion i Västra Götalandsregionen.

 1. Boråsregionen/Sjuhärad 14,6 Gaseller (per 100 000 invånare).
 2. Göteborgsregionen 10,4 Gaseller.
 3. Fyrbodal 6,9 Gaseller
 4. Skaraborg 5,4 Gaseller

Boråsregionen är alltså helt klart den gaselltätaste delregionen i VGR.

Gasell på språng

 

Vilka kommuner föder flest Gaseller?

Tittar vi på VGR:s 49 kommuner så lägger sjuhäradskommuner beslag på tre av de fem översta platserna.

 1. Tranemo 34,6 (Gaseller per 100 000 invånare)
 2. Tjörn 33,4
 3. Herrljunga 32,3 (inkl. årets Digitala Gasell)
 4. Munkedal 29,5
 5. Svenljunga 29,3

Övriga kommuner i Sjuhärad hittar vi på följande platser: Borås plats 11 (14,3 Gaseller), Ulricehamn plats 14 (13,0), Mark 22 (8,9 men hade i gengäld det företag som låg först i listan). Vårgårda och Bollebygd slutligen fick inte med något enda företag på gasell-listan och hamnande därmed på en delad 35-plats.

I Herrljungas närhet var det ganska ont om Gaseller. Falköping, Essunga, Vårgårda, Tibro, Karlsborg, Töreboda och Hjo saknade helt Gaseller. Alingsås hamnade på en 13:e plats med 13 Gaseller per 100 000 invånare. Vara tog en 16:plats med 12,9 Gaseller.

Storstaden Göteborg, som ju skall vara den ekonomiska ”motorn” i VGR kom först på 19 plats med 11,2 Gaseller per 100 000 invånare. I Göteborgsregionen var Tjörn mest framgångsrik på andra plats följt av Stenungsund på 6:e, Alingsås på 13:e, Mölndal på 15:e, Lerum på 20:e och Kungälv på 21:a.

Summering

Om man utgår från Gasell-företag så är det helt klart att ”motorn” i VGR inte ligger i Göteborg utan i Sjuhärad, med en liten hjälpmotor på Tjörn och en i Munkedal. Inom Borås-regionen så är det de traditionella ”tillverkningskommunerna” Tranemo och Herrljunga som ligger i topp följt av Svenljunga.